petek, 12. december 2014

Slani kvašeni rogljički

Zadnje čase malo preveč sladkega prihaja iz pečice, pa sem za spremembo spekla nekaj novega (no, nekaj česar že zelo dolgo nisem). Prijateljica je pohvalila en recept, ki sicer vsebuje mleko in jajčni premaz, ampak to niti ni problem. Količine sem prepolovila, sestavine zamenjala, postopku pa kolikor toliko sledila. Malo upornika je v meni in redko točno sledim receptu :)

Torej, da se vrnem nazaj na bistvo; za prvi poskus sem vzela kar navadno belo moko, da vidim kak je original, potem, ko se mi zdi, da vem kaj 'delam' pa poskušam še po svoje.

Za en pekač rogljičkov potrebujemo:

300g moke
1 žlička suhega kvasa
1 žlička rjavega sladkorja
1 žlička soli
50ml olja
200ml ovsenega mleka

Suhe sestavine zmešamo in vržemo v mikser (nastavek za gnetenje), dodamo večino ovsenega mleka in olje, pustimo, da se zgnete v testo, po potrebi dodamo tekočino ali kako žlico moke. Testo naj bo bolj mokro. Malo ga naoljimo in pokrijemo, pustimo vzhajati (pol ure ali več).

Testo razdelimo na 4 enake dele, ki jih enega po enega razvaljamo v krog, razrežemo na 8 enakih delov in oblikujemo mini rogljičke. Položimo jih na peki papir in vklopimo pečico. Medtem, ko se pečica ogreva na 180 stopinj bodo rogljički še malo narasli. Pečem jih do zlate barve in še vroče premažemo za malo olja.

Krasno so uspeli - sem zelo vesela, ker mi včasih te stvari delajo sive lase :) Zunaj so hrustljavi - puhasto hrustljavi, kot kakšni grisini, notri pa mehki in rahli. Sigurno naredim še v kakšni preobleki!

2 komentarja:

  1. Adriana, najraje bi kar v monitor hrustnila, tile rogljički izgledajo naravnost slastni :D Damjana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj, da ne boš mislila, da je kaj ostalo na krožniku :) Sem nesla pred računalnik, si rekla, da samo probam (so bili še vroči), naslednjič pogledam in prazen krožnik :O

      Izbriši