ponedeljek, 06. april 2015

Veganska Čokokokos potica

Si zasluži svojo objavo na blogu, ker je res krasno uspela. Sočna zelo. Čokoladna zelo. Malo kokosa za pikico na i in vanili. Krasna.


Ne vem, če ste opazili, da zadnje čase veliko ustvarjam s kvašenim testom... Ja, tako je. Pridejo obsesije (včasih se mi zdi to zelo podobno občutljivim obdobjem), vztrajajo nekaj tednov, in potem... I move on :) In vedno pridem nazaj.

Nazaj k potici. Kvašeno testo (spodaj dodan tudi v slovenščini in naših merah ;) ), moje standardno po tem receptu. 


Polnilo pa... Čokolada, veliko čokolade!
Skratka, testo sem po vzhajanju razvaljala na ogromen pravokotnik - večji, kot je moja podlaga. Na to sem namazala mešanico:

200g črne čokolade, stopljene
0,5 dcl tople kokosove smetane
0,5 dcl riževega mleka (dodajamo po žlicah)
1 skodelica (240ml) kokosove moke (tiste navadne, ki jo dobimo v vsaki trgovini)
Semena iz polovice stroka vanilije
Trsni sladkor (enakomerno posut čez celo čokoladno površino)

Tale 'fila' naj bo mehko mazava, ne pretekoča, da ne bo premokro. Jaz sem ciljala na približno konsistenco orehove file. Lepo se je razmazala, nekaj vlage/sočnosti vpije tudi kokos.

Vse skupaj zavijemo v eno debelo rolado in položimo v pekač, pustimo vzhajati še kake pol ure in spečemo na 180-190 stopinjah. Pekla sem nekje 50 minut. Preverjala sem po 40ih minutah.



Seveda je pomagal tudi radovednež, ki je prišel ravno med valjanjem testa :)











                                                            Pa še ena 'pozirana' fotka :)

Ker je kvašeno testo že skorajda umetnost, količine sestavin vedno malo variirajo. Večinoma pa delam:
500g pirine moke (kaih 100g lahko tudi zamenjamo s katero drugo moko)
200-300ml tekočine - rastlinsko mleko
1 kocka kokosove maščobe (25g ali nekaj žlic drugega olja)
1 žlička soli
2 žlici rjavega sladkorja
1 suhi kvas

Vse skupaj zgnetem v gladko testo, po potrebi dodam malo moke ali tekočine, da se testo ne prijema posode niti rok. Naoljim in vzhajkam 1x po eno uro, nato oblikujem in vzhajam še enkrat pred pečenjem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar