torek, 22. marec 2016

Kokosovo - vanilijeva (velikonočna) potica

Začela se je koledarska pomlad, bliža se Velika noč in čeprav ne praznujemo ravno tradicionalno, je za potico dober vsak izgovor :) Tokrat sem si zastavila cilj: nekaj sočnega in polnega okusa. Razmišljala sem kar nekaj časa, kaj bi in kako bi skupaj spravila. 


700 g pirine moke
1,5 vrečke suhega kvasa
3 žlice sladkorja
1 žlička soli
500 ml vode
3 žlice kokosove maščobe
1 žlica limoninega sladkorja
1 banana
3 žlice nastrganega kokosa

Banano, kokos in nekaj vode zblendamo.


Iz sestavin zgnetemo gladko testo, ki naj ne bo premehko in pocasto. Lažje bomo delali, če bo malo bolj kompaktno. Po potrebi dodamo moko ali vodo. (Moje testo je bilo malenkost premehko in sem ga malo težje zvila, zato so tudi plasti slabše vidne.)







Pustimo vzhajati pokrito in na toplem.


Razvaljamo v velik pravokotnik in premažemo z nadevom:

150 g nastrganega kokosa
kokosov sladkor po okusu
vanili puding v prahu
300-400 ml tople vode

Nastrgan kokos in nekaj vode zblendamo, da dobimo kokosovo mleko. Skupaj s pulpo v njem zakuhamo vanili puding. Masa naj bo mazljiva, dovolj sladka in gosta, da se med peko ne bo preveč porazgubila. Po potrebi dodamo še malo kokosa.

Potico po dolgem zavijemo in damo v rahlo naoljen pekač, pustimo vzhajati še pol ure in spečemo na 190 stopinjah. Čas peke je lahko različen, zato preverjam po 30 minutah, verjetno pa bo treba peči okoli 45 minut.

Čeprav potička nima klasičnih plasti, pa tudi ne kaj veliko kontrasta... sem zelo zadovoljna z izidom. Nadev je nadvse kremast in rahlo vanilijast, kokosa se čuti ravno prav. Testo je super okusa, oboje skupaj pa top kombinacija. Zelo sočna potica, prav nič klasična, ampak saj tudi jaz nisem :D


Morda je letos čas, da stopite iz svojih okvirjev in poskusite z drugačno potico... Pa dober tek!


*** Sestavine je prispeval Zdrav obrok
***

9 komentarjev:

  1. Super recept:) Bom tudi jaz letos stopila iz svojih okvirjev in naredila tole potičko, da jo bo lahko jedel še moj alergik:) V kako velikem modelu pa si jo pekla?

    OdgovoriIzbriši
  2. Aha... Mislis da bi se v silikonskem modelu dobro spekla?

    OdgovoriIzbriši
  3. Zelo všeč. Že tehtam sestavine :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni je ratal sam poc...sem že v osnovi dala skoraj 100ml manj vode, pa je prišlo popolnoma tekoče...dodala skoraj 300g pirine moke - še vedno preveč pocasto.. Nikoli več po tem receptu! Sem pustila vzhajati in želela razvaljati, pa bi verjetno potrebovala še pol kile moke da se ta čiguma ne bi lepila...je pristalo vse v smeteh.

    Razočarana 😑

    OdgovoriIzbriši
  5. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši