četrtek, 22. december 2016

Čokoladno orehovi piškoti za Božička

Ker je december.., decembra pa radi pečemo (in jemo!)... sem za vas pripravila še en recept za čisto preproste, vendar odlične piškote, polne okusa, rahle in krhke in hkrati malo mehke - odvisno od tega, koliko časa jih pečemo.


Za piškote potrebujemo:

100 g mletih orehov (za tiste, ki orehov ne smejo, lahko nadomestijo s kokosom)
100 g moke (bio pšenična)
1 zavitek čokoladnega pudinga v prahu brez glutena
25 g kakava v prahu
25 g sirkove moke
100 g sladkorja (50 g kokosovega sladkorja, 50 g trsnega sladkorja)

pol žličke pecilnega
100 margarine sobne temperature
2 žlici rastlinskega napitka
80 g naribane ali drobno narezane čokolade Plamil


V posodo natehtamo orehe (ali kokos), moko, puding, kakav v prahu, sirkovo moko, sladkor in pecilni ter čokolado. Dodamo zelo mehko margarino skupaj s tekočino in zgnetemo/premešamo v testo. Za pol ure damo počivat v hladilnik.

Nato oblikujemo kroglice, ki jih postavimo na pekač, obložen s peki papirjem, vmes pa pustimo nekaj prostora, ker se piškoti razlezejo. Kroglice malo potlačimo, naj bodo v velikosti oreha.

Piškote spečemo v ogreti pečici na 180 stopinj. Pečemo med 12 in 17 minut. Če želimo mehke piškote, pečemo manj časa, na sredini naj bodo še čisto mehki. Če želimo krhke piškote, pečemo dlje časa-ko se ohladijo se še strdijo.


***Čokolade namenoma nisem stopila, ker po izkušnjah, to spremeni strukturo piškota, zato sem jo zelo na drobno sesekljala, lahko bi jo tudi naribala.

Piškotki so zelo čokoladni, orehi dodajo eno posebno noto v okusu. Sladkorja sem dala več, kot bi ga dala običajno, saj doda piškotom teksturo, čokolada in kakav pa tako ne zagrenita preveč.Ne pozabite piškotkov pustiti za Božička, da se okrepča na svoji dolgi poti, hohooho :)

Hecam se, ne bo jezen, če jih boste pohrustali sami, ker so tako dobri!
2 komentarja: