sreda, 19. november 2014

Aktivnosti za enoletnike

Tale objava je bila v planu kar dolgo, vesela sem, da sem jo končno sestavila skupaj. Na enem mestu zbirka idej za vaše malčke, primerna nekje od enega leta do 18 mesecev. Aktivnosti vedno prilagajajte otroku, njegovim željam in zmožnostim. Vedno je dobro poskusiti kaj novega, zato se ne bojte predstaviti 'drugačnih' in novih stvari. Opazujte kako otrok reagira, mu je všeč ali mu ni, ga pritegne ali ne, kaže zanimanje ali odpor...

Okoli enega leta so otroci že precej mobilni, večinoma sami sedijo, plazijo, nekateri tudi že hodijo. Konstantno so v gibanju, prijemajo, si ogledujejo, spustijo na tla, dajejo v usta, ropotajo... Želijo se počutiti, kot da imajo kontrolo nad okoljem, brez frustracij in porazov. Starši jim lahko pri tem pomagamo tako, da minimaliziramo motnje v okolju in namesto, da kontroliramo otroka kontroliramo okolje, to vključuje igrače in druge predmete ter aktivnosti v okolju.

Kaj lahko otroku pripravimo?

Omogočimo mu, da razišče predale, nizke police, košare, vse kar ga zanima in doseže in je varno.
V večjo stabilno košaro mu nastavimo mehko žogo/klobčič volne, leseno posodo ali večjo kocko, šal ali debelejšo vrv, ropotuljo (po možnosti naravni zvoki - riž, les, lešniki) ali zvonček, kovinski lonček... Spodbujamo senzorični del, pri odkrivanju bo otrok prijemal predmete od grobih do gladkih, mehkih in trdih, toplih in hladnih, glasnih in tihih...




Odpiranje predalov in omar. Urimo grobo motoriko, ravnotežje, moč.

V okolju naj ne bo preveč igrač, na vidna in dosegljiva mesta nastavite nekaj najljubših in nekaj 'novih'. Zamenjajte na dva tedna ali manj.



Posoda in kuhinjski pribor. Dovolite mu, da ropota z lonci in kuhalnicami. Ponudite mu različne posode - plastične, kovinske, lesene.

Živila. Če ne nasprotujete uporabi živil (hrane) pri igri lahko otroku ponudite nekaj lešnikov v posodi in žlico. Suh fižol in zajemalko, orehe, večje testenine... skratka kar se vam zdi varno in seveda, pod nadzorom.

Kocke, lončki, obročki različnih velikosti - namen sestavljanja v stolp. Koordinacija oko-roka, dimenzije, velikost... Če ima interes naj poskuša sestaviti stolp, nič hudega, če sestavlja mimo, če se podre - ni pravil, tudi s tem se uči.



Knjige. Z enostavnimi slikami, velikimi črkami. Mehke in kartonke. (Presodite glede zvočnih knjig. Pri nas niso bile všečne zaradi umetnih zvokov.)

List papirja in velika voščenka.

Večje lesene sestavljanke (če je možno s prijemali, za pincetni prijemi in fino motoriko).






















Ni komentarjev:

Objavite komentar