četrtek, 16. junij 2016

Po nosečnosti in porodu

Saj že vsi vemo, da je nosečnost ogromna spremeba za žensko telo, ne? Psihična in fizična. 9 mesecev v našem telesu 'gruvamo' človeka! Malega, popolnega, našega mladička. To me vsakič, ko razmišljam o tem, fascinira, neverjetno čudežno doživetje. Ampak nisem mislila pisat o tem. Hotela sem napisat malo o tem kako sem se in se še spopadam z odvečnimi kilogrami, raztegnjeno kožo in še kako drugo nagradico za to moje lepo dete...

Prva nosečnost na meni praktično ni pustila sprememb, razen brazgotine od carskega reza. Z drugo pa sem očitno izkusila še vse za nazaj. :)

Zanosila sem z nekje 61 kg. Do konca nosečnosti sem imela okoli 86 kg :O Očitno je bilo od tega kar nekaj vode, čeprav nisem opazila, da bi kaj zatekala, saj sem prišla iz porodnišnice lažja za 13 kg. Ostala sem torej na 73 kg. Malo sem se vzela v roke po kakih dveh mesecih - vmes je šlo nekaj malega dol kar tako, brez posebnega truda. Začela sem spet bolje jesti, predvsem bolj zdravo in gledala sem, da vnašam v telo čimveč hranilnih snovi. Prej sem težko pojedla kaj zdravega, časa za pripravo hrane je bilo res malo, komaj sem za škrata naštimala, kaj šele zase. Če mi je pa že uspelo skuhati, pa nisem uspela pojesti :) Hehe in je šlo še par kg dol. Skratka, ko sem se odločila, je bilo to to. Zjutraj vsak dan smoothie. To sta zelo dobro sprejela oba moja velika fanta, ki zdaj skupaj z mano z veseljem zjutraj spijeta smoothie - Jakob je vmes malo pozabil in si želel za zajtrk drugih stvari in včasih sem mu ustregla. No zdaj pa zjutraj teče v kuhinjo, da narediva smoothie, ki mora bit ponavadi roza barve.

Za malico večkrat zmanjka časa (da bi pipravila kaj konkretnega), še posebej ko se odpravimo ven, včasih vzamem kaj s sabo v nahrbtniku ali pa se ustaviva v pekarni/trgovini in po poti kaj prigrizneva. Kosilo ponavadi na hitro pripravim, če se spomnim, pa naredim kaj že zvečer. Pa to itak objavim, kadar kaj 'pametnega' skuham...

Zadnjih nekaj tednov sem dodala še jogo. Vaje izvajam previdno, zaradi diastaze (ja to je še ena fajn 'nagradica'). K sreči ni hujšega, razmak je majhen in kolikor opazujem, se stanje že izboljšuje. Zavedam se, da imam še dovolj časa, da spravim telo nazaj v fit stanje kot je bilo pred to nosečnostjo (v tem obdobju sem bila bolj fit in zdrava z več energije kot kadarkoli prej).

Naslednja zadeva, ki me moti je pa koža. Trenutno imam okoli 63 kg. Kar hitro je vse šlo nekam, ostala je koža, mišic pa nikjer! Tazadnjo imam totalno ploščato, sploh ne vem kaj se je zgodilo. Resnično upam, da se z vadbo nekaj povrne.

Plan je, da začnem s tedensko masažo s sodo in kokosovim oljem, za boljšo prekrvavitev kože in hitrejšo obnovo. Če bom uspela redno izvajati, poročam o rezultatih.

Zaenkrat sem zadovoljna s potekom kar se tiče kilogramov, mogoče sem celo malo presenečena, ker sem mislila, da bo težje. Sem pa prepričana, da me zdaj čaka najtežji del - telovadba in počasni rezultati. Joga mi je še vedno super in jo z veseljem izvajam kadar le utegnem, vsaj nekaj minutk na dan.

Sama se najbolje počutim ob takem prehranskem režimu, zato bi ga priporočala vsem, ki želijo shujšati, postati bolj zdravi in se bolje počutiti. Seveda pa vedno poslušajte sebe in svoje telo.

Različne smoothije lahko najdete tukaj. Recepte in predloge za druge veganske jedi najdete na blogu ali na facebooku. Če vas kaj zanima, me lahko vedno pocukate na zasebno sporočilo in z veseljem se potrudim odgovorit - morda včasih traja malo dlje, a tako pač je zdaj s temi stvarmi :D Dodajam še video Joga po porodu.

Smoothieji
Kosila
Večerje
.
.
.
.






4 komentarji:

  1. Upam, da bo tudi moj trebuh 3,5 mesece po porodu tak. ;) Luštna mami!

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo, mami! Dobra motivacija si, saj nekateri veliko več mesecev po porodu še nimamo takšnega trebuha. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Nina! To je bilo slučajno na dober dan :) Sem prepričana, da boš kmalu spet v formi, s tremi škrati se tevadba zgodi sama od sebe, ne?

    OdgovoriIzbriši
  4. Katja, trudimo se, več ne moremo pričakovati od sebe ;) vse bo! Zgoraj sem dodala še en video za jogo po porodu ;)

    OdgovoriIzbriši