sreda, 23. december 2015

Praznični meni

Predjedi


Bruschetta s šampinjoni in rukolo (15 minut)


Poljuben kruh narežemo na približno 1 cm debele rezine. Pekač obložimo s peki papirjem in premažemo z malo olivnega olja. Kruhke razporedimo na pekač. V manjši posodici pripravimo  nekaj žlic olivnega olja, pol žličke bazilike in pol žličke origana (suhe ali sveže začimbe) ter s to mešanico premažemo kruhke. Na to podrgnemo še svež česen (če nam je okus česna še posebej všeč lahko kakšen košček položimo na kruhek in spečemo zraven. Vse skupaj damo v pečico na 180 za nekaj minutk. Toliko, da se kruhki hrustljavo zapečejo in začimbe zadišijo. Medtem narežemo in prepražimo šampinjone ter operemo rukolo. Vroče kruhke obložimo z rukolo in šampinjoni ter postrežemo. Tik pred postrežbo potresemo z malo himalajske soli.

Listnati muffinčki z zelenjavo


Odvisno od števila jedcev - vzamem en paket razvaljanega listnetega testa (vegansko) (ali več, en paket da 8 polžkov). Iz pelatov pripravim omako, začinim z origanom, baziliko, soljo, kurkumo, poprom, rdečo papriko - zmiksam do gladkega. Namažem testo. Na to naribam korenček, potresem malo koruze, ohrovt (lahko špinačo, šampinjone ipd), malo posolim. Zavijem in razrežem. Spečem v pekaču za muffine ali kar tako na peki papirju po navodilih. Voila, hitra in slastna predjed ;)

Juha z domačimi krutoni


Namig: tudi krutone lahko pripravimo vnaprej. Poljuben kruh narežemo na kocke, pokapamo z olivnim oljem in začimbami: sol, poper, po okusu še česen ali kaj drugega. Položimo v pekač in zapečemo v pečici, vmes večkrat premešamo. Ohladimo in shranimo.
Najraje in najhitreje skuham kakšno kremno juho. Ker navadno vsi čakamo glavno jed, je nesmiselno da se prenajemo juhe, zato samo nekaj na hitro, en krožnik vsak in gremo dalje! :) Tokrat bom naredila kar zelenjavno kremno juhico. Prepražimo eno čebulo, dodamo korenček, krompir, por, rumeno korenje, peteršilj, kurkumo, sol, poper. Skuhamo do mehkega in prepasiramo. Postrežemo in po vrhu potresemo s krutoni (če se nam še posebej ljubi, jih lahko na hitro pogrejemo v ponvi).

Namaz


Glavna jed
Veganska štruca v ohrovtu



Potrebujemo (za 2,5 do 3 jedce)
1 skodelico rjave ali zelene leče (namočimo in skuhamo)
1 skodelico rdeče leče (namočimo in skuhamo)
pol manjše cvetače (skuhamo, da je še čvrsta)
1 čebula (nasekljana)
nekaj vejic peteršilja (nasekljamo)
3-4 liste ohrovta
3 žlice kus kusa
2 žlici pirine moke
olivno in kokosovo maščobo
kurkumo
sol
poper

Čebulo prepražimo na kokosovi maščobi in dodamo cvetačo. Premečkamo s pripomočkom za pire krompir. Dodamo peteršilj, malo posolimo. Dodamo obe leči in še začinimo.Vsujemo tudi kus kus in moko. Prilijemo kake pol decilitra vode (za kus kus). Masa je mehka, ne stoji skupaj. Poskusimo in še začinimo, če je potrebno.
Poljuben keramični pekač malo naoljimo z olivnim oljem in obložimo z listi ohrovta, katerim smo odstranili trde dele. Malenkost posolimo in nadevamo. Pečemo v pečici na 180 20-30 minut.
Še vroče zvrnemo na servirni krožnik in postrežemo.


Brokoli v drobtinicah s sezamom



Brokoli nacvetkamo in na hitro pokuhamo, da je še čvrst. Na kokosovi maščobi prepražimo drobtinice s sezamom. Dodamo brokoli in na hitro premešamo.
Namig: brokoli lahko skuhamo vnaprej in počaka v hladilniku, potem pa ga na drobtinicah pogrejemo.


Zeliščni Hasselback krompirček 




Krompir olupimo (če je res domač, ga lahko samo dobro operemo in pustimo olupek cel) in operemo. Zarežemo kolobarčke, na dnu pa naj se drži skupaj. Posolimo, premažemo s kokosovo maščob (malo razpremo in namažemo med zarezami) ter posujemo z začimbamo - jaz sem izbrala malo zelene in timijana.
Postavimo v pečico na 180 in pečemo 45 minut do 1 ure. (Štruco postavimo v pečico slabe pol ure za krimpirjem.) Na osebo računamo 2 krompirja.

Korenček - za malo baarvnega kontrasta ;) Narežemo in pokuhamo, nato pa na hitro prepražimo na kokosovi maščobi z začimbami.



Solate
Mešana zelena solata
Rdeča pesa
Veganska francoska solata, namesto običajne majoneze uporabimo mayo brez jajc ;) Posebni recepti niso potrebni, kajne?

Piškoti in sladice
Kokosova odprta potica

Vanilijevi piškoti


125 g pirine polnozrnate moke
125 g margarine
1 vanili puding v prahu
2 vanili sladkorja
50 g sladkorja v prahu
(Recept povzet in prilagojen s Kulinarike)

Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za najmanj eno uro. Oblikujemo za večji lešnik velike kroglice in jih sploščimo z vilico. Pečemo na 170 stopinjah 10-13 minut.

Limonini kupčki


250 g pirine moke
100 g trsnega sladkorja
100 g margarine
2 žlički škroba + 40 ml vode
50 ml limoninega soka
naribana lupinica ene bio limone
1 1/2 žličke pecilnega praška
sladkor v prahu
(Recept prilagojen iz limoninih razpokančkov)

Iz sestavin zgnetemo testo, ki bo lepljivo. Zavijemo ga v folijo in ohladimo. Oblikujemo kroglice v velikosti manjšega oreha in jih povaljamo v sladkorju v prahu. Pečemo na 160 stopinjah 10-15 minut.

Makovi rogljički



170 g moke
140 g mletega maka
25 g margarine
80 g sladkorja v prahu
2 zvhrani žlički škroba + 0,40 ml vode
1 vanili sladkor
1 dcl hladne vode
(Recept prilagojen s spletne strani gurman.eu)

Sestavine zgnetemo v gladko testo, ki ga pustimo počivati v hladilniku najmanj eno uro. Oblikujemo rogljičke, ki jih pečemo na 170 stopinjah 10-15 minut. Še tople potresemo s sladkorjem v prahu.

Rezani piškoti s kokosovim sladkorjem s cimetom in pomarančo


226 g margarine
100 g kokosovega sladkorja s cimetom Cobio
100 g trsnega sladkorja
2 žlički škroba + 0,30 ml vode
1 vanili sladkor
345 g moke
3 kapljice esence pomaranče
(Recept prilagojen z Joy of  baking)

Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, ki ga oblikujemo v valj. Zavijemo v folijo in dobro ohladimo. Ko je trdo, vzamemo iz hladilnika (lahko hladimo tudi v zmrzovalniku) in narežemo na pol cm debele rezine, ki jih polagamo na pekač. Spečemo na 170 stopinjah, 10-15 minut. Ohladimo in pripravimo preliv.

100 g kvalitetne temne čokolade
2 žlici kokosovega olja Cobio
3 žličke trsnega sladkorja

Stopimo v mikrovalovni ali nad soparo in v čokolado pomakamo ohlajene piškotke. Okrasimo po želji.

Cimetov kolač


400 g pirine moke
2 žlici kokosove moke
30 g škroba
100 g kokosovega sladkorja s cimetom Cobio
130 g trsnega sladkorja
2 žlički pecilnega praška
1 žlička sode
480 ml tople vode
sok 1 limone
50 g kokosove maščobe

Suhe sestavine natehtamo v posodo. Stopimo kokosovo maščobo in odmerimo tekočino. Zmešamo, vlijemo v pomaščen pekač in pečemo 45-55 minut pri 180 stopinjah. Preverimo z zobotrebcem. Preden postrežemo posujemo s sladkorjem v prahu.



11 komentarjev:

  1. Čuuudovito, res super recepti :). A misliš, da bo dovolj mase, če dam v tak okrogel pekač kot ti, samo da je večji? Ali je boljše, če podvojim sestavine?
    Ali naj dam raje v tak pekač kot za kruh, pravokoten? Hvala ti :)
    Vesele praznike in srečno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pardon, za cimetov kolač sem mislila, ups.

      Izbriši
    2. Pozdravljena Tina. Oboje bi šlo, samo podvojena masa bo težja in bo malo manj narasla, zna bit bolj zbit, jaz bi iz ene delala, če rabiš večjo količino pa v dveh pekačih spečeš vsako maso posebej.

      Izbriši
    3. Super, najlepša hvala:) Če ne drugega ga dam kar v navaden pekač pa bo :)

      Izbriši
    4. hej, sem spekla cimetov kolač ampak ne vem zakaj ampak moj kolač je prišel tak mokast, tak bolj moker notr in se kar vleče po ustih. Ne vem kaj sem naredila narobe :/

      Izbriši
    5. Hmmm, težko rečem kaj bi šlo narobe, meni vse uspe :( Je pa sicer tak bolj sočen ali kako naj opišem, ne pride tako rahel, kot če bi bila notri jajca in ostalo.

      Izbriši
  2. Wrinkle Couture is a long journey it's gonna take quite some time definitely more than an hour's probably gonna take a few months and yeah you know I just I hope instead of getting mad this can sort of like inspire you to sort of find out what its gonna take you exactly like you as a person would die whether it be diet a cardio or like a different gym routine stuff like that that's going to help you to sort of get on the road towards a
    https://ozvish.com/wrinkle-couture/

    OdgovoriIzbriši
  3. Zephrofel Every man wants to have a thicker and longer penis on the way to carry out higher in bed. All men want to be super fanatics to their partners and they believe that having a thicker, larger penis is the quality way to attain that. Zephrofel South Africa Most men assume that having a massive penis can certainly fulfill a lady's sexual choice because a massive male intercourse organ can cover greater if the vagina's erogenous zones and take her to the climax in a higher stage. Oz Vish, In addition, having a massive intercourse organ is a positive self assurance raise. Many approaches were made to remedy this predicament of men because the ancient times.

    https://ozvish.com/zephrofel-za/

    OdgovoriIzbriši
  4. This happens especially Trim Fast Keto because of the motive that the calorie consumption for that character is higher than Trim Fast Keto what's burnt, and therefore no result as such. Exercise tough Exercise allows you burn more energy Trim Fast Keto from your machine. Practicing a scheduled exercise might also really be a fun and leisure. Do not ever flip it as a sweaty or punishing activity for you.

    https://supplementarmy.com/trim-fast-keto/

    OdgovoriIzbriši
  5. Slim Origin Fundamentally, digestion is the cycle where your body will take food and convert it into a structure that your body employments. Overabundance food is put away Slim Origin Keto as fat in your body. We can monitor how much food we eat with calories. The objective of any eating regimen is to devour less calories than are utilized in a given day. The every day calorie prerequisite for any individual will be dependent upon their age, sex, stature, and how dynamic they are.

    https://supplementarmy.com/slim-origin/

    OdgovoriIzbriši
  6. Keto Incinerate You want to lose weight, get more powerful, and get fit. But, you don’t want to go it alone. We don’t blame you. Over half the people who try to lose weight on their own fail. Now, you can succeed with MorFit Keto Incinerate Diet Pills! This formula lets you ditch the expensive personal trainers and over-priced dieticians. Because, if you follow a healthy lifestyle, this product can INCREASE your weight loss! It starts out by triggering ketosis in your body. During ketosis, your body turns its own fat stores into pure energy. So, all day long, your body burns fat to keep you moving. And, that means you’ll finally get major results! Tap the image below to score a low MorFit Keto Incinerate Pills Price before it’s gone for good! No matter where you have fat on your body, keto can help. Because, ketosis is your body’s premier fat burning process. And, MorFit Keto Incinerate Advanced Weight Loss Pills flip ketosis on and keep you in that fat burning zone. In general, our bodies love storing fat. So, when we try to lose weight on our own, our bodies basically stop us. Because, they want to keep storing fat. Thankfully, this formula tells them it’s time to let go. Together, this formula and your body will burn away stubborn fat. Yes, even stubborn belly fat! So, you can finally get the weight loss results you want. No more failing. It’s time to change everything. Click the image below to get the lowest MorFit Keto Incinerate Capsules Cost now!https://www.healthpubmed.com/keto-incinerate/

    OdgovoriIzbriši