ponedeljek, 19. oktober 2015

Rdeče zelje

Tudi rdeče zelje je ena mojih priljubljenih jedi. Tako jed poznamo tudi kot tenstano zelje ali sladko zelje. Načini priprave so različni, uporabimo lahko belo zelje ali rdeče. Meni rdeče res paše v tole, tako da večkrat uporabim rdečega. Enako krasna je jed z belim zeljem, delala pa sem tudi že z ohrovtom. Zraven obvezno postrežem pire krompir, čeprav tudi polenta ni slaba v kombinaciji z zeljem ;)

Priprava je sila preprosta, sestavine pa so naslednje:

kokosova maščoba
1 srednje velika čebula
1-2 srednje velika korenčka
1/2 glave (rdečega) zelja
1 žlica pradižnikovega koncentrata
sol
poper
rdeča paprika
lovor
kumina v prahu
1 žlica pirine moke in voda

Čebulo nasekljamo in prepražimo na kokosovi maščobi. Korenček olupimo in narežemo na kolobarje ter ga dodamo k čebuli. Zelje narežemo na koščke velike približno 1x1 cm. Vse skupaj malo prepražimo in dodamo paradižnikov koncentrat ter ostale začimbe. Zalijemo vsse skupaj, da je ravno pokrito in kuhamo na srednji temperaturi. Vmes večkrat premešamo, po potrebi dodamo vodo. (Olupimo in skuhamo tudi krompir za pire. Pire lahko naredimo z nekaj kokosove maščobe in ovsenim ali drugim rastlinskim napitkom.)

Po kake pol ure kuhanja poskusimo in prilagodimo začimbe, če je potrebno. Ko je zelje kuhano (mehko) pripravimo mešanico z moko in vodo. V kak deciliter vode vmešamo pirino moko in vlijemo v zelje, pokuhamo, da se zgosti in naredi gosta vijola rdeča omaka.

Pripravimo še pire krompir in postrežemo.

Jed je prav primerna za tele jesenske deževne dni, da malo pogreje brbončice in želodčke ;)


Pa dober tek!










Ni komentarjev:

Objavite komentar