sobota, 3. oktober 2015

Vegi ričet

Toliko je 'klasičnih' domačih kmečkih jedi, ki so (po mojem mnenju) dosti boljše v veganski preobleki...

Tokrat: Ričet!

Krasna jed, posebno se prileže ob hladnejših jesenskih in zimskih dnevih. Še najbolj krasno od vsega je, da umažemo precej malo posode :)

Za ene 3 srednje lačne jedce potrebujemo:
1 srednje veliko čebulo, nasekljano
1 večji korenček, narezan na koščke
3 srednje velike krompirje, olupljene in narezane na koščke
1skodelico ješprenja, namočenega čez noč in opranega
1/2 skodelice kuhanega fižola ali čičerike (na spodnji sliki je celo grah)

Začimbe: sol, poper, kurkuma, rdeča paprika, suha zelena/peteršilj/drobnjak - po okusu.

Čebulo prepražimo na malce olja ali vode, dodamo korenček, ješprenj in krompir, začinimo in na hitro pomešamo. Zalijemo z vodo, da je 2 prsta višje kot ostale sestavine in počasi kuhamo - nekje do 1 ure (fižol ali čičeriko dodamo po kake pol ure ali več), da se okusi prepojijo, krompir se malo razkuha in celotna mineštra se lepo zgosti. Vmes seveda preverjamo, premešamo, dodamo malo vode, če je treba in poskušamo ter prilagajamo začimbe.

Da ne boste mislili, tudi pri ričetu sem že eksperimentirala in ga skuhala z bučko, kolerabo - rumeno in nadzemno, z rumenim korenjem, z lečo, grahom, brez stročnic.. ni da ni, mineštra na 1000 in 1 način.

Dober tek!




Ni komentarjev:

Objavite komentar