petek, 9. oktober 2015

Vegi 'golaž'

Koreninasta zelenjava, mehko pokuhana v krasni rahli paradižnikovi omaki. Meni je tole res strašno všeč. Topel, nasiten obrok, ki ne obteži želodca. Brez glutena, gora zelenjave... je še kaj boljšega :)

Družbo tej slastni enolončnici, ki je seveda lahko samostojna jed, dela lahek cvetačni pire. Zmagovalna kombinacija po mojem mnenju.

Za golaž potrebujemo:

1 veliko čebulo
pol večje rumene kolerabe
2-3 večje korenčke
1 rumen koren
4-5 srednje velikih krompirjev

1 žlica paradižnikove mezge
1 žlička rdeče paprike v prahu
malo kurkume
sol po okusu
ščepec popra
bazilika, drobnjak, zelena, peteršilj..., kar imamo in kar nam sede.

Za cvetačin pire:

pol večje cvetače
sol, poper
kokosovo maslo

Čebulo nasekljamo in zlato rumeno prepražimo na kokosovi maščobi. Olupimo kolerabo in jo narežemo na večje kose ali krhlje. Korenček in rumen koren prav tako (glej sliko) skupaj s krompirjem. Vsa koreninasta zelenjava naj bo približno enako narezana.


Zelenjavo prepražimo, dodamo vse ostale sestavine in zalijemo z vodo. Pustimo, da se na srednjem ognju kuhlja nekje 30-45 minut, meni je všeč, da je zelenjava res mehka, da je krompir že malo razkuhan in s tem zgosti omako.



Za cvetačin pire si medtem ko se golaž kuha, pripravimo cvetačo. Jo operemo in razrežemo na večje cvetke (da ostane bolj čvrsta) in skuhamo. Načeloma lahko tudi soparite. Cvetačo kuhamo 10-15 minut. Odcedimo, predenemo v blender/mikser in začinimo z malo soli in popra ter dodamo žličko kokosove maščobe. Zmiksamo v gladek svilnat pire in postrežemo.


Dober tek!






Ni komentarjev:

Objavite komentar