petek, 8. avgust 2014

Sensory boxes/Senzorične škatle

Senzorične škatle lahko sestavimo poljubno, predvsem pa lahko uporabimo stvari, ki nam ležijo naokoli. So super način, da otrok na novo odkrije predmete, ki jih že pozna ali da spozna še neznane stvari. Zaznaval bo z očmi, s prstki, ušesi, lahko naredimo tudi 'okušalno' senzorično škatlo.. omejitev praktično ni.

Vsak mesec pripravim eno senzorično škatlo. Izberem temo, poiščem primerne sestavine in zabava se lahko začne. To poletje sva imela v juniju škatlo s pikapolonicami, ki so bile takrat ekstra zanimive, v juliju sva imela vodo, igračke, prelivanje, čofotanje... Tokrat pa so na vrsti školjke, tiste morske :) Pa ne žive.

Julijska škatla (na sliki žal pol igračk in lončkov že manjka, saj je bilo treba z njimi zaliti rože, iz njih pit vodo in podobno):


Školjke:



Idealna podlaga za školjke bi bila seveda mivka ali pesek, vendar si tega res ne želim imeti v dnevni sobi. Če imate dvorišče in možnost, da predstavite senzorično škatlo zunaj, potem priporočam in svetujem, da uporabite pesek, ki bo naredil škatlo še toliko bolj zabavno - školjke zakopljite in naj jih otrok odkrije sam. Pesek ali mivka pod prstki doda še teksturo in neomejene načine zabave - potičke, 'prelivanje', mečkanje, presejanje...

Kako bo to potekalo?
Otroku pokažem škatlo in spodbudim, da pogleda kaj je notri. Školjke že pozna, tako, da bo vedel kaj to je. Bova pa potem razvrstila školjke po vrsti (ježke skupaj, morska ušesa skupaj, itd..), s ta veliko školjko bova poslušala morje, potipala bova školjke in ugotovila katere so hrapave in katere so gladke, pogledala bova katere so majhne in katere velike...

Se že veselim! Fotografije sledijo na Facebook strani Mami je doma.

Pa lep vikend!




Ni komentarjev:

Objavite komentar