petek, 19. september 2014

O Montessori

Najboljši občutek o tem, kaj montessori sploh je, sem dobila preko posnetkov na youtube-u. Res. Pravzaprav se niti ne spomnim, kaj točno me je pripeljalo do tega, da sem sploh iskala posnetke. Večkrat se je metoda omenila na Facebooku, najbrž me je zanimalo kaj to je. Pogledala sem nekaj posnetkov in zaključila: WOW! Takrat se je šele začelo, našla sem celo posnetek cele knjige, ki jo je napisala Maria Montessori. Dr. Montessori's own handbook - slušalke na ušesa in pomivanje posode mine, kot bi mignil.

Potem sem navdušeno googlala in našla ogromno odličnih spletnih strani, ki predstavijo metodo z dejanskim primerom, dajo za primer specifično situacijo, da res dobimo občutek kako naj z otrokom komuniciramo, kako naj mu omogočamo optimalen razvoj, prepoznamo njegove potrebe, pristopimo k problemu...

Sama poskušam montessori vključiti spontano in sproščeno. Organizirane aktivnosti niso vsakodnevne. Večinoma pridejo same od sebe, tako kot recimo štetje pikapolonic, branje knjig, risanje, nalivanje, prelivanje, rezanje, štiri v vrsto... Poskušam zajeti vsa 'področja' montessori okolja: Practical Life, Sensorial, Language & Literacy, Math, Cultural, Creative (Praktično življenje, Senzorično, Jezik in Pismenost, Matematika, Kultura, Kreativno).


V nekaj stavkih, po mojem mnenju, povzeto bistvo motessori okolja: Otrok se uči, ko dela - 'hands-on approach'. Okolje mora biti prilagojeno otroku (majhno pohištvo, nizke police, vse na dosegu). Neomejen in nemoten čas, da osvoji aktivnosti, ki si jih izbere. Mirno okolje spodbuja koncentracijo. Svoboda, da sprejema odločitve o aktivnostih v okviru svojih zmožnosti - samodisciplina. V montessori okolju ni primerjave. Logični proces je 'samopopravljiv'. Otroci lahko svobodno delajo pri mizi, na tleh, neodvisno. Dokler je okolje stimulativno bo montessori otrok cvetel. Ves fokus je na potrebah otroka. Zelo pomembno je tudi zunanje okolje - gozd, terasa, mesto, igrišče, vrt.

Nekatere praktične primere zgornjih aktivnosti sem že objavila, če vas zanima kaj konkretnega, pa z vprašanji na dan. Tukaj ali na Facebook-u.

Montessori metoda in izvajanje le-te me zelo zanima. Trenutno googlam montessori knjige, še iščem tisto pravo, če imate kak predlog - pustite komentar. V sanjah planiram izobraževanje v tej smeri... morda, nekoč. Dejansko je montessori način učenja, učenje za življenje. To mi je izredno všeč. Otroke od rojstva pripravlja na življenje, realno življenje. Vsaka aktivnost ima globlji pomen, vsaka pripravlja za nekaj več, je stopnička pred naslednjo.

Sigurno je naokoli še dosti montessori navdušencev, nekateri med njimi celo strokovnjaki, jaz pa bom z vami laično delila svoje ideje in potek aktivnosti ter ostalih dejavnosti pri nas doma. Mogoče dobite kako idejo ali se skupaj z mano navdušite in metodo tu in tam vpeljete v rutino vsakdana.

Nekaj povezav do montessori vsebin:
Maria Montessori
How we Montessori
Living Montessori Now
NAMTA
Absorbent Minds Montessori
Montessori
Montessori Training
Daily Montessori

V naslednjih dneh, če vas zanima, pripravim tudi malo zgodovinsko lekcijo o Marii Montessori, v teku pa je tudi že DIY projekt: Sandpaper letters.

Spremljajte nas!

“Education is a natural process carried out by the child and is not acquired by listening to words but by experiences in the environment.”








4 komentarji:

  1. Draga mami-je-doma, pozdravljena! Ravno sem odkrila tvoj blog, no bolje povedano, izvedela zanj od Male šole pod mavrico. Všeč! In ja, prosim še takšnih objav. Vesela sem, da se tako lepo širi krog mamic blogerk :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za tako pozitiven odziv, Damjana! :) :blush: ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sva skoraj hkrati začeli pisati, vidim po datumih prve objave :) in če želiš, se mi lahko javiš po e-pošti, bom vesela

      Izbriši
  3. Super blog! Sem ga ravno odkrila in je že na bralni listi. ;) Hvala, da vso znanje deliš z nami.

    OdgovoriIzbriši