ponedeljek, 19. december 2016

Najbolj preprosti praznični piškotki brez glutena

Kar nekaj stvari sem že poskusila narediti brez glutena, z mokami in mešanicami in nekatere stvari je resnično težko 'ponarediti'. No tudi tokrat nisem bila prepričana, kaj pričakovati... A sem se lotila najbolj enostavnih piškotov, ki sem ji do zdaj zasledila in upala na najboljše. Recept je dvakrat testiran, zato upam garantirati uspeh ;)

Shortbread. 3 osnovne sestavine. Ogromno možnosti za okuse.

220-230 g brezglutenske mešanice za peko (BG moka)
30 g sirkove moke brez glutena Bob's Red Mill
230 g 100% rastlinske margarine
50 g sladkorja v prahu

Sirkova moka doda beljakovine in izvrsten okus brezglutenskim jedem. Dodajte 15-20% sirkove moke vaši brezglutenski mešanici mok in uživali boste v odličnem kruhu, tortah, pecivu, piškotih in še mnogo drugem.
Ima tudi visoko vsebnost železa in prehranskih vlaknin. Najdete jo v spletni trgovini http://www.mojaalergija.si/, tam pa vas čaka še ogromno drugih alergikom prijaznih izdelkov. Sestavine naj bodo sobne temperature. Z rokami zgnetemo gladko testo. Za brizgane piškote ga uporabimo takoj, če ni dovolj mehko, lahko dodamo eno žlico rastlinskega napitka.
Če bomo delali piškote z modelčki pa ga pustimo počivati na hladnem približno pol ure. Nato testo razvaljamo na rahlo pomokani površini in izrežemo piškotke. Tudi te damo pred pečenjem še enkrat na hladno, tako bodo bolje obdržali obliko.

Maso sem potem razdelila na pol (V primeru, da delamo dva različna okusa, maso razdelimo na pol preden dodamo zadnji dve žlici moke. V eno polovico mase potem vmešamo moko, v drugo pa na primer kakav, mlete orehe ali lešnike) in naredila še kakavovo maso. (Nasekljane oreščke ali suho sadje vmešamo na koncu.)

Belo maso sem nabrizgala takoj in potem dobro ohladila. Oblika se je odlično ohranila in res so mi všeč :) Ko pa sem poskušala čez nekaj časa še drug pekač, je bila masa že pretrda in je skoraj nisem spravila iz vrečke, čeprav je bila ves čas v toplem prostoru.


Kakavovo maso sem oblikovala v oglato palico in dala v hladilnik do naslednjega dne. Nato sem narezala piškote in jih dala takoj v ogreto pečico. Marmorni so zaradi koščka bele mase, ki sem jo na hitro 'vgnetla'.
Pečemo na 160 stopinjah 12-15 minut. Piškoti so pečeni, ko so po robovih dobili čisto malo barve. Po potrebi pekač med peko obrnemo.


Piškoti so zelo rahli, krhki. Odlično pašejo h kavi ali čaju. Krasno izgledajo v vrečki za darilce ;)

Komaj čakam, da poskusim še kaj zanimivega s sirkovo moko! Kaj brezglutenskega še predlagate?

Za naslednjič obljubim še en ČOKOLADNI alergikom prijazen recept ;)Ni komentarjev:

Objavite komentar