torek, 24. januar 2017

Buhtlji - vegan vs. klasični

Danes sem ponovno delala buhtlje, da ugotovimo, če je res taka razlika. Seveda je NI!

Absolutni zmagovalec izziva BUHTLJI so VEGANSKI buhtlji ;) (v resnici ne vedo kateri so kateri - ne po videzu, ne po okusu :) )

Zatorej z veseljem delim z vami recept za super mehke, penaste buhteljčke, ki bodo navdušili vsejede in sladkosnede :D

500 g bele moke
3 zvrhane žlice trsnega (svetlega) sladkorja
1 žlička soli
1 zvrhana žlica psilium-a


kvasni nastavek:
2 dcl kokosovega mleka (Koh coconut)
1 vrečka suhega kvasa

50 g stopljene margarine Vitaquell

topla voda po potrebi
3 kapljice eo limone (ali bio limonina lupinica)

V posodo odmerimo moko, sladkor, sol in psilium. Kokosovo mleko segrejemo, da je mlačno, dodamo kvas in pustimo, da se kvasovke aktivirajo.

V posodo z moko dodamo kvasni nastavek in maščobo. Zgnetemo testo (jaz sem gnetla z robotom), po potrebi dodamo toplo vodo, da dobimo voljno testo, ki se ne lepi preveč, je pa mokro in pocasto, vendar, ko ga z rokami oblikujemo v kroglo, ohrani obliko. Naoljimo in pustimo počivati eno uro. 


Po vzhajanju, testo na pomokani površini zvaljamo 4-5 mm debelo. Razrežemo na približno enako velike kose in na vsakega položimo žličko trde marelične marmelade. Zavijemo, spodaj priščipnemo, da dobimo približno kroglico ter polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in rahlo pomastili.
Vegansko testo

Levo: klasični Desno: veganski
Buhtlje pustimo še enkrat vzhajati, medtem pa ogrejemo pečico na 180 stopinj. Pečemo 25-35 minut oziroma do zlatorjave barve, po potrebi vmes obrnemo pekač.
Levo: veganski Desno: klasični

Veganski buhtelj

Malo ohladimo in previdno, ker marmelada je še vedno VROČA! :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar