ponedeljek, 13. februar 2017

Lečine kroglice v paradižnikovi omaki

Lečine kroglice v paradižnikovi omaki in pire krompir 


Za lečine kroglice sem uporabila eno skodelico (približno 200 ml) kuhane zelene leče (lahko tudi rjavo), v multipraktik sem dodala približno enako skodelico rahlih ovsenih kosmičev, slabo žličko soli, origano, baziliko majaron, rdečo papriko, malo kurkume in popra, žličko paradižnikove mezge in malo olivnega olja. 

Zmiksamo v gladko maso, ki da oblikovati v kroglice velikosti oreha. Meni so se malo lepile na roke, a ko sem jih položila v olje, so se zelo lepo zapekle. Popekla sem jih iz 'varnostnih' razlogov, da ne bi razpadle med kuhanjem v omaki.
 

Za omako sem prepražila eno manjšo čebulo, dodala sem tri velike žlice paradižnikovega koncentrata in hitro popražila, dodala sem dve žlici moke, sol in začimbe - rdečo papriko v prahu, žličko rjavega sladkorja, origano in baziliko. Zalila sem z nekaj vode in pomešala z metlico, da ni grudic. Med kuhanjem omake sem dolivala vodo, da sem dobila želeno gostoto.
 

Nato sem dala v mako kuhati kroglice, pusila sem kakih 15 minut, več ni potrebno. Če je omaka prekisla, dodamo malo sladkorja.
 

Pire krompir sem naredila s smetano za kuhanje valsoia, olivnim oljem in ovsenim mlekom.

Kosilo je bilo nadodlično, if I do say so myself :D. 


4 komentarji:

  1. Hvala za odličen recept. Danes je na našem meniju in sem res hvaležna.
    Lep pozdrav, Ivi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Preizkusila. Odlično! Vsekakor bo še na jedilniku. Se pa meni kroglice med oblikovanjem niso nič prijemale za roke, endvatri so bile narejene. Naslednjič se bom poigrala in poskusila tako, da dela leče in kosmičev ne bom zmlela, pa tokrat sem dala malo preveč paradižnikovega koncentrata za svoj okus.

    OdgovoriIzbriši
  3. Oj, a so bile kroglice na koncu mehke ali trde? Meni so se tudi leple, ampak z vodo sem jih lahko odstranla iz rok. Prijele so se med pecenjem na soncicnem olju.

    OdgovoriIzbriši