nedelja, 13. julij 2014

Ideje za aktivnosti doma (montessori)

Ko me je montessori metoda popolnoma prevzela, sem začela iskati aktivnosti, ki jih lahko sama pripravim doma in so primerne za 18 mesecev in več. Pripravila sem jih čisto po občutku in glede na material, ki sem ga imela na razpolago.

1. Prenašanje (Transferring) - koncentracija, koordinacija, praktično življenje, fina motorika

Potrebujemo dve posodici, žlico (za začetek naj bo globoka) in material (lešniki, čičerika, orehi, kamenčki...)

Aktivnost lahko stopnjujemo - prenašanje s pinceto, prenašanje s skodelicammi, prelivanje vode, ožemanje gobice, prenašanje tekočine s kapalko.

2. Razvrščanje (Sorting) - koncentracija, fina motorika, pincetni prijem, barve, velikost, 'pre math'

Razvrščamo lahko po barvah, po velikosti, za začetek pa recimo v pladenjček za led ali pekač za muffine samo en po en lešnik ali kaj drugega.

3. 'Pre writing', aktivnosti pred pisanjem (tudi branjem), izgovorjava glasov in celih besed

Kadar želi, da nariševa kaj specifičnega, kot je avto, muca, roža, pikapolonica - pika... zraven vedno tudi napiševa besedo in na glas poskušava izgovarjati glasove. Tudi številke napiševa, zaenkrat loči med ednino in množino, če nariševa eno muco, napiševa 1, če nariševa dve, napiševa 2, prešteje dve piki, dve luči, dve kanti, pokaže s prstki in pove. Trenutno trenirava število 3.

Poleg tega pa lahko otroka vključimo še v pripravo malice ali celo kosila, zalivanje rož, zlaganje perila v in iz pralnega stroja, pospravljanje (pometanje, sesanje, brisanje prahu)...
Z učenjem po montessori metodi se je naš otrok pri slabih 18 mesecih naučil naliti vodo in piti iz kozarčka v dveh dneh.

In pa seveda, ne pozabimo na knjige! 

V naslednjih tednih planiram izdelati nove aktivnosti, ki jih bom z veseljem delila z vami.

Lep vikend!









Ni komentarjev:

Objavite komentar