nedelja, 6. julij 2014

Kako je to, ko je mami doma? 1.del

Večina ljudi, ko pomisli, da je mama doma, ima najbrž v glavi naslednjo sliko: zjutraj dolgo spi in poležava, čez dan premakne kakšno stvar po hiši ali stanovanju, skuha kosilo za moža in zvečer gre spočita spat. Ja, pa kaj še! Pri nas doma izgleda malo drugače. Vstanemo zgodaj - okoli 7.ure po večini in pripravimo zajtrk. 99% časa je to smoothie, ki vsebuje različno sadje, namočene oreščke ali kosmiče, kdaj pa kdaj tudi kakšno zelenjavo. Hkrati z zajtrkom skuham še kavo, da jo spije naš oči, preden gre v službo. Pojemo zajtrk, če se otroku ne mudi preveč, pomijem še posodo. Sledi previjanje, umivanje zobkov, rokic, obraza, kar traja tudi 10 minut, ker otrok neizmerno obožuje vodo in bi se lahko umival cel dan, če bi mu pustila.

Skoraj vedno čaka kak stroj perila za oprat, pri čemer mi z veseljem pomaga moj mali škratek. S tem se zamoti spet za kakih 10 minutk, ko zlaga perilo v stroj in iz stroja, pa nazaj noter in spet ven. Potem pustiva, da stroj opere, vmes pa seveda hodiva gledat kako ožema in kako se vrti.

Sledi kake pol ure igre oziroma neke aktivnosti, včasih je to risanje, ki traja 2 minutki, pa se prestaviva in zlagava kocke, pa se spet prestaviva nazaj k mizi za risanje, skočiva prebrat knjigo ali 3, se igrava z ročnimi 'lutkami' - to so tiste živali ali kaj podobnega za na roko... Nato se oblečeva in greva ven za vsaj urico ali dlje, in že je čas za malico, tako da pohitiva nazaj noter in v kuhinjo.

Tam seveda potrebuje stol, da lahko pomaga pri pultu, kjer spečeva palačinke, pripraviva vmešana jajčka, včasih kak muffin od prejšnjega dne, maslo, kruh in med ter podobne reči. Vse to traja kake pol ure, potem dete pomalica, pa skupaj pospraviva - paca po lijaku, pomiva posodo, poliva po tleh, medtem ko jaz poskušam pomiti posodo - spet. Včasih je tako zabavno, da raje samo nadzorujem, da ne pride do kake nesreče in me posoda pridno počaka dokler otrok ne gre spat.

In.. naju že čakajo nove aktivnoste - zalivanje rož na balkonu, če je pralni stroj že opral tudi obesiva perilo, kar lahko spet traja, saj je vmes treba postoriti še kaj drugega - narisati muco, pikapolonico, preštet pikapolonice, kukat čez okno, se umivat v kopalnici, brati knjige, pobrisat tablo in narisat nove motive, naložit vse avtomobilčke na tovornjak in jih peljat naokoli... Kadar se greva organizirano igro ali aktivnost, to seveda zahteva več pozornosti in nadzora. Včasih zlaga zobotrebčke v kozarček za začimbe, šteje ali razvršča gumbke, prestavlja lešnike v modelček za led, razvršča pikapolonice po velikosti, razvršča igrače po barvah... itd - o teh čudovitih aktivnostih bom kakšno rekla še v prihodnje, ko bom predstavila kako vpeljujemo montessori metodo v naš vsakdanjik.




Na hitro še kaj za pod zob, po navadi narezano sadje, in gremo spat!








Ni komentarjev:

Objavite komentar