sobota, 7. november 2015

Martinova cvetača

Novembrski kulinarični izziv je tu! Seveda s tem mislim na tegale Martina, ki se 'ga praznuje' 11. novembra. Letos je baje tako, da imamo 3x razlog in možnost, da skuhamo kaj dobrega, se podružimo in poveselimo.

Za glavno jed vam tokrat predlagam eno zanimivost. Martinovo cvetačo. Saj veste, da imam najraje jedi, ki se bolj ali manj same skuhajo/spečejo in ta je ena izmed njih.

Za tole - ne samo dobro ampak tudi lepo - zvezdo večera (ali pa dneva) potrebujete en kup zelenjave, nekaj začimb in to je to.

Zelenjava
  • 1 večja glava cvetače, z nekaj lepimi listi (moja je imela okoli 1 kg, polovica pa je bila dovolj za 3 lačne pri kosilu... okej, priznam, četrt sem jo sama snedla)
  • 2 manjša korenčka
  • 1 večji rumen koren
  • 1/4 gomolja zelene
  • 1 korenino peteršilja
  • nekaj vejic listov peteršilja
  • 2 večja krompirja
  • 2 manjši rjavi čebuli
  • 1 rdeča čebula
  • 3 listi ohrovta
 Premaz za cvetačo
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke kurkume
  • 1/2 žličke rdeče paprike v prahu
  • 1/2 žličke majarona (lahko tudi svež, če je na voljo)
  • 1/2 žličke suhe zelene
  • 1 žlička gorčice
  • 1 žlička balzamičnega kisa
Postopek
Cvetačo očistimo in operemo.
Ostalo zelenjavo očistimo, olupimo in narežemo na enakomerne kose ter v posodi zmešamo z žličko soli, malo kurkume, rdeče paprike in kokosovim oljem.



Dno večjega steklenega ali keramičnega pekača s pokrovom premažemo z malo olivnega olja. Glavo cvetače premažemo z mešanico začimb in ostalih sestavin, okoli nje položimo narezano zelenjavo, zalijemo z malo vode in dodamo listke peteršilja. Po vrhu posujemo še malo himalajske soli. Pokrijemo in postavimo v pečico na 220 stopinj Celzija.



Pokrito pečemo najmanj 30 minut (v tem času bo voda pod cvetačo vrela in od spodaj navzgor 'kuhala' cvetačo. Po tem času vse skupaj odkrijemo in pustimo, da se malo zapeče še zgoraj. Vse skupaj naj bo v pečici približno eno uro, po tem času s tanjšim nožem preverimo, če je cvetača znotraj že mehka.

Postrežemo na večjem krožniku, okoli pa naložimo zelenjavo, ki se je pekla skupaj s cvetačo; tako imamo skoraj sigurno dovolj priloge za vse jedce pri mizi ;)



Druga možnost za serviranje je samo cvetača, ostala zelenjava pa posebej v kakšnem krastem rustikalnem pekaču... Kakorkoli se odločite vam pohvale ne uidejo ;)


Pa dober tek!





Ni komentarjev:

Objavite komentar