sreda, 6. julij 2016

Jabolčna pita brez glutena

Jabolčna pita s testom iz ajdove moke

2 skodelici ajdove moke (240 ml)
120-150 ml skodelice mrzle vode
230 g kokosovega masla in/ali margarine (skupna teža je 230 g)
3 žlice temnega muscovado sladkorja
ščepec soli



5-6 srednje velikih jabolk (olupimo in narežemo na rezine debele 2-4 mm približno)
50-60 g temnega muscovado sladkorja
1 žlička cejlonskega cimeta
1 vrečka Biovegan vanili sladkorja
sok pol pomaranče
2 žlici koruznega škroba



Sestavine za testo, razen vode, damo v multipraktik in 'pulziramo', da se začnejo delati grudice okoli koščkov maščobe. Med pulziranjem vlivamo vodo. Ko se začne testo sprijemati v grudo, lahko zaključimo. Testo se mora lepo sprijeti, a ne sme biti premokro. Razdelimo na polovico in oba dela sploščimo v disk. V hladilniku naj bo vsaj nekaj ur pred uporabo.




Jabolka zmešamo z vsemi ostalimi sestavinami in pustimo, da spustijo sok. (Sok potem povremo v kozici na štedilniku, da se malo zgosti in prelijemo čez jabolka v piti.) 


Na podlago za valjanje potresimo dosti moke, da se nam testo ne bo prijemalo. Razvaljamo v krog, ki naj bo 2-3 cm širši od premera pekača (moj pekač je premera 22 cm). Testo razporedimo v namaščen pekač, pritisnemo ob robove - če se kaj strga pa malo 'zaflikamo' ;)




Razporedimo jabolka in naredimo še 'pokrov'. Jaz sem izbrala zvezdice ***



Pito postavimo v ogreto šečico na 180 stopinj in pečemo okol 40-45 minut. Malo počakamo, da se ohladi in postrežemo. K topli piti se odlično prileže stepena kokosova smetana ali vanilijev sladoled.






Povezava do video recepta :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar